Deze tips behoren origineel tot mijn website Kunstzicht, maar ik heb ook gemerkt dat ze gekopieerd worden en op andere sites verschijnen.
Deze tips behoren origineel tot mijn website Kunstzicht, maar ik heb ook gemerkt dat ze gekopieerd worden en op andere sites verschijnen.
Je hebt een afspraak om binnenkort een fotosessie te doen. Dat is heel spannend, zeker als het voor jou de eerste keer is! Uiteraard wil je dat het allemaal goed verloopt. Een fotoshoot vergt wat voorbereiding. Je moet kleding en sieraden uitzoeken, je wilt misschien nog onder de zonnebank voor een mooi kleurtje en wellicht onderga je ook nog een schoonheidsbehandeling. Daarom is het belangrijk dat je deze tekst goed leest en de aanwijzingen opvolgt. Dan weet je precies wat je wel of niet moet doen en dat voorkomt teleurstellingen. Mocht je na het lezen van deze tekst toch nog vragen hebben, vraag het na bij de fotograaf.
Zonnebank?
Ja, je mag onder de zonnebank. Een korte kuur van drie of vier keer is prima, maar zelfs één keertje heeft al effect. Ga de laatste drie dagen voor de shoot niet meer onder de zonnebank, anders loop je het risico dat je huid op alle foto’s een rode tint heeft. Blijf de laatste twee dagen voor de shoot ook uit de felle zon, zorg er in elk geval voor dat je geen zonverbranding oploopt.
Ontharen?
Als je tijdens de shoot topjes, mouwloze bloesjes, badkleding of lingerie wilt dragen, dan is het een goed idee om je oksels en je bikinilijn netjes bij te werken. Als je scheert of onthaart, doe dat dan minstens twee dagen voor de shoot zodat eventuele irritatie van je huid tijd heeft om te herstellen. Dat geldt uiteraard ook voor het epileren van wenkbrauwen of het harsen van gezichtsbeharing. Voor de heren: Scheer je de ochtend van de shoot extra voorzichtig en breng na het scheren een goede vochtinbrengende crème aan. Scheer je ook je lichaamshaar, doe dat dan liefst twee dagen tevoren. En heren, vergeet de haartjes in oren en neus niet.
Schoonheidsspecialiste?
Voor een behandeling door de schoonheidsspecialiste geldt dezelfde opmerking als voor ontharen: minstens drie dagen voor de shoot, zeker als je huid laat peelen of scrubben. Laat eventueel ook je nagels verzorgen.
Kapper?
As je wilt kan je de ochtend van de shoot naar de kapper om je haar te laten doen. Neem kam, borstel, haarlak, gel en dergelijke mee om gedurende de shoot je kapsel bij te kunnen werken als dat nodig is. Bij sommige types haar is het aan te raden de dag van de shoot de haren niet te hebben gewassen ter voorkoming van eventuele pluizigheid.
Make-up?
Op aanvraag kan er een visagist aanwezig zijn maar je kunt het ook zelf regelen. Als ik een visagist voor je regel, dan moet je de ochtend van de shoot geen make-up opdoen! Het is misschien een raar idee om zonder make-up over straat te gaan, geeft niet, doe het toch maar. Als ik een visagie voor je moet regel zijn daar wel extra kosten mee gemoeit. Wil je zelf de make-up doen of neem je iemand mee die je opmaakt, breng dan voldoende spullen mee en breng de make-up pas aan op de locatie. In elk geval een foundation, mascara, ogenschaduw, lippenstift/lipgloss en poeder tegen een glimmende huid (wees alleen erg voorzichtig met poeder; het is snel te veel; bij beauty shoots heeft het sterk de voorkeur geen poeder te gebruiken, maar slechts alleen producten als foundation). En zorg dan dat je voldoende van dezelfde soorten en kleuren make-up bij de hand houdt om later op de dag wat bij te kunnen werken.
Kleding?
Neem zoveel lingerie mee je wilt maar voor de meest boudoir fotoshoots zijn vier setjes genoeg. Let op een zwarte BH onder een witte slip is geen gezicht en horen natuurlijk geen vlekken in te zitten? Neem ook geen kleding mee met opvallende merktekens, tenzij de fotograaf daarom vraagt. Besteed echt aandacht aan je kleding want je kan er ongemerkt veel fout mee doen en in het ongenadige flitslicht wordt ieder foutje zichtbaar. En trek vooral kleding aan waarin jij je lekker voelt, dat maakt het poseren een stuk relaxter!
Geen kleding?
Als je tijdens de shoot geheel of gedeeltelijk uit de kleren gaat, zorg dan dat je die ochtend geen knellende kleding aantrekt, want niets is zo zonde als de afdruk van een BH bandje of de striem van een broekriem in je huid. Trek liefst ruim zittende onder- en bovenkleding aan, liever een ouderwetse, ruime onderbroek dan een string, liever een flodderend joggingpak dan een strakke spijkerbroek. Let hier vooral ook op als je in badmode of lingerie gaat poseren. Draag je toch iets als een BH en je doet naakt, lingerie of badmode. Trek het uit of zet hem zo los mogelijk zodra je binnen bent.
Naakt?
Veel fotografen en beeldend kunstenaars vinden het menselijk lichaam een van de mooiste onderwerpen om vast te leggen of uit te beelden. Sommigen zijn er echt ontzettend goed in. In je blootje poseren heeft dan ook helemaal niets te maken met pornografie. Bij naaktfotografie gaat het om de schoonheid van het lichaam of van bepaalde lichaamskenmerken en niet zozeer om de erotische uitstraling van de foto. Zelfs een lijf wat niet aan het supermooie schoonheidsideaal voldoet, kan op artistieke naaktfoto’s bijzonder goed tot zijn of haar recht komen. Met naakt poseren is dus niks mis, het is niet eng of ranzig. Je bepaalt zelf of je deze toch wel aparte ervaring wilt opdoen. Aan de andere kant… laat je niet zomaar uit de kleren praten want in je blootje(m/v) op foto is absoluut geen verplichting. Verder hoef je van niemand poedelnaakt over de set te rennen. Het is naakt fotografie geen naaktloperij (zorg dus ook dat je een badjas oid meeneemt voor als er iets op de set verander moet worden. Zeker bij het wisselen van lingerie of badkleding mag je op de nodige privacy rekenen, zoals een kleedruimte, of op zijn minst een kamerscherm. Maar als je bij iedere kledingwissel van de set afloopt omdat je niet in je onderbroek wilt staan, dan ben je misschien wel te preuts voor dit vak.
NB: Ik maak geen naaktfoto’s van personen onder de 21.
Accessoires?
Ringen, oorbellen, hoedjes, petjes, sjaals, horloges, bandana’s, armbanden, tasje, koffertje, boek, tijdschrift, wandelstok, bril, piercings, moersleutel, skistokken of wat dan ook, neem flink wat accessoires mee. Zoek vooral accessoires bij elkaar die iets over jou zeggen want het zijn juist deze details die een foto persoonlijk maken. Maar overleg met de fotograaf.
Roken?
Nee, op een fotoset wordt niet gerookt want het is funest voor de fotoapparatuur.
De shoot?
Als eerste en belangrijkste aanwijzing: Kom op tijd! De fotograaf, zijn assistent, de visagist en de andere betrokkenen hebben allemaal erg volle agenda’s dus een model dat te laat komt wordt echt niet voor een volgende shoot gevraagd. Twee keer te laat en je hebt al een slechte reputatie. Houd er verder rekening mee dat catering op locatie niet altijd voorhanden is. Jouw favoriete merk bronwater en je geliefde vegetarische snack zijn er vast niet, neem dus zelf wat te eten en te drinken mee. Maar als je gezellig met de rest mee bier drinkt en pizza eet, dan kan je in de ogen van de fotograaf al helemaal niks meer fout doen.
Afspraken?
Loop aan het begin van de shoot de afspraken met de fotograaf nog een keer door zodat het voor jullie beiden duidelijk is hoe lang de shoot gaat duren en wat voor soort foto’s er wel of niet genomen worden. Teken het TFP/TFCD contract. Laat zien welke kleding en accessoires je mee hebt gebracht.
En dan?
Dan zijn de foto’s gemaakt en mag je naar huis. Spreek met de fotograaf duidelijk af hoe en wanneer je de foto’s krijgt. Vaak moet aan de foto’s nog wat nabewerking worden gedaan en dat kost al gauw een paar dagen maar langer dan twee/drie weken hoeft dat meestal niet te duren.
Vraag aan de fotograaf ook altijd of hij binnenkort opdrachten heeft waar jij model voor kan staan. En misschien kan hij een collega fotograaf aanraden voor een volgende shoot.
Tot zover de aanwijzingen. Veel plezier tijdens je aanstaande fotoshoot!